Asuntomarkkinakatsaus: suurin osa asuntojen hintojen laskusta on jo nähty

Danske Bank arvioi, että suurin osa asuntojen hintojen laskusta on jo tapahtunut. Asuntomarkkinakatsauksen mukaan hintojen odotetaan laskevan hieman kesän aikana, mutta loppuvuodesta niiden odotetaan jo kääntyvän nousuun.

Danske Bank päivittää ennustettaan asuntojen hintakehityksestä. Tänä vuonna pankki ennustaa asuntojen hintojen laskevan 5,5 prosenttia, mikä on korkeampi kuin aiempi ennuste 4 prosenttia. Ensi vuonna pankki ennustaa asuntojen hintojen nousevan 4 prosenttia, jonka verran aiempaa ennustetta 3 prosenttia korotettiin.

Asuntovelallisia ja ensiasunnon ostajia koettelevat korkea inflaatio ja korkojen nousu, mutta asuntomarkkina voi kääntyä nousuun jo loppuvuodesta. Tämä voi tapahtua suhdannetilanteen kohentumisen ja orastavan korkokäänteen varmuuden ansiosta.

Kuluttajien luottamus talouteen on toipunut hieman Suomessa alkuvuonna, mutta asunnonostoaikeet ovat yhä matalalla tasolla. Keväällä asuntokauppa piristynee kausiluonteisesti, mutta suuressa kuvassa markkina pysyy vielä vaisuna. Tällä hetkellä arvioimme, että asuntojen hinnat kääntyisivät nousuun loppuvuonna.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki

Alkuvuonna asuntokauppojen määrä oli yli kolmanneksen alle vuoden takaisen tason. Käytettyjen asuntojen hinnat laskivat helmikuussa liki 7 prosenttia verrattuna vuoden 2022 hintahuippuun kesäkuussa. Vaikka iso osa asuntojen hintojen laskusta on jo tapahtunut, Danske Bank ennustaa hintojen laskevan vielä hieman.

Asuntovelalliset pystyvät pääosin edelleen hoitamaan asuntolainoja, eikä pakkomyyntien määrä näyttäisi kasvavan merkittävästi, joten suuremmat muutokset hintatasossa näyttävät epätodennäköiseltä. Talouskasvun piristyminen, ennustettu korkojen lasku ja patoutuneen kysynnän purkautuminen elvyttävät markkinaa melko nopeasti ensi vuonna.

Asuntorakentaminen näyttää laskevan 2023, sillä kysyntä on vaisua, rakennuskustannukset ovat nousseet ja korot ovat kohonneet. Tämä johtaa myymättömien uusien asuntojen varannon tilapäiseen kasvuun. Kuitenkin patoutunut kysyntä odotetaan kääntävän uudistuotannon nousuun vuoden 2024 aikana.

Vuoden euriborissa yhä nousuvaraa

Suomessa markkinakorot vaikuttavat merkittävästi asuntomarkkinaan, sillä suuri osa asuntolainoista on vaihtuvakorkoisia. Toisin kuin monessa muussa Euroopan maassa, jossa asuntolainat ovat usein kiinteäkorkoisia koko laina-ajan.

Danske Bank arvioi, että 12 kuukauden euribor-korko nousee tänä kesänä korkeimmillaan 4,2 prosenttiin tuoreiden inflaatiolukujen pakottaessa EKP:n kiristämään rahapolitiikkaansa. Kesän jälkeen pankki ennustaa euribor-koron laskevan, vaikka nollakorkoaikaan tuskin palataan.

Jo korkojen pieni lasku voi sysätä patoutunutta kysyntää liikkeelle. Viimeisen vuoden aikana nähty poikkeuksellisen nopea nousu korkomarkkinoilla jää varmasti asunnonostajien mieleen. Asunnon ostajat ovatkin nyt korkotietoisempia kuin aikaisemmin. Myös itse asunnon osalta kiinnitetään hinnan lisäksi enemmän huomiota muihin kustannuksiin.


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Digitaalinen markkinointi: Menestyksen avain digiaikakaudella

Digitaalinen markkinointi on korvaamaton työkalu yrityksille tavoittaessaan laajaa kohdeyleisöä, luodessaan vahvaa brändiä ja kasvattaessaan myyntiään. Tehokas digitaalinen markkinointistrategia hyödyntää hakukoneoptimointia, sosiaalista mediaa, sisältömarkkinointia ja maksettua mainontaa. Se tarjoaa yrityksille mahdollisuuden menestyä tässä digitaalisessa liiketoimintaympäristössä. Tutustu myös Google hakukoneoptimointi aiheeseen!

Liiku kätevästi kaupungilla – Sähköpotkulauta vuokraus

Koe vaivaton tapa liikkua kaupungissa sähköpotkulaudan avulla. Sähköpotkulauta vuokraus tarjoaa joustavan ja ympäristöystävällisen vaihtoehdon liikkumiseen. Nappaa kätevästi lähin potkulauta, käytä sitä tarpeesi mukaan ja palauta helposti loppumatkasta. Unohtumattomat kaupunkiseikkailut odottavat sinua, kun hyödynnät sähköpotkulauta vuokrauksen edut.

Kulutusluotto – Joustava taloudellinen tuki tarpeisiisi

Tarvitsetko rahallista tukea suunnitelmiisi? Kulutusluotto tarjoaa joustavan vaihtoehdon. Voit hakea lainaa tarpeidesi mukaan, oli kyse sitten matkasta, kodin remontista tai uuden elektroniikan hankinnasta. Kilpailukykyiset korot ja joustavat maksuehdot mahdollistavat taloudellisen tilanteesi huomioimisen. Hae kulutusluottoa luotettavalta rahoitusyhtiöltä ja saa tarvitsemasi tuki elämäsi eri vaiheisiin.

Sosiaalisen median nousu

Sosiaalinen Media nousu on ollut mullistava ilmiö internetin kehityksessä. Se on luonut uudenlaisen viestinnän ja yhteisöllisyyden muodon, joka perustuu käyttäjien osallisuuteen ja sisällön jakamiseen. Sosiaalisen median alustat, kuten Facebook, Twitter, Instagram ja YouTube, ovat luoneet valtavan käyttäjäpohjan ja muuttaneet tapaa, jolla ihmiset vuorovaikuttavat verkossa.

Lainaa Bondorasta kätevästi netin kautta

Bondora laina tarjoaa sinulle nopean ja vaivattoman rahoitusratkaisun erilaisiin elämäntilanteisiin. Bondora on kansainvälinen p2p-lainapalvelu, joka mahdollistaa yksilöiden välisen lainaamisen ilman välikäsiä ja pankkien byrokratiaa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Asuntomarkkinakatsaus: suurin osa asuntojen hintojen laskusta on jo nähty”

Jätä kommentti