Danske: Asuntomarkkinakatsaus: alavire jatkuu, mutta käänne lähenee

Korkotason nousu painaa asuntomarkkinaa vielä tämän kesän. Hyvä työllisyystilanne tukee asuntomarkkinan vakautta.

Kesä näyttää vielä hiljaiselta asuntomarkkinoilla, mutta koroissa ennustettu käänne alaspäin ja vahva työllisyystilanne voivat purkaa patoutunutta kysyntää jo tulevana syksynä. Voimistuva talouskasvu ja vähäisempi uudiskohteiden tarjonta voivat piristää markkinaa melko nopeasti vuonna 2024.

Asuntokauppa on kärsinyt koko alkuvuoden alavireestä. Kauppojen määrä oli alkuvuonna karkeasti kolmanneksen alle vuoden takaisen tason. Käytettyjen asuntojen hinnat laskivat huhtikuussa 6 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

Tänä vuonna pankki ennustaa asuntojen hintojen halpenevan 5,5 prosenttia, mutta tästä laskusta suurin osa on jo nähty. Ensi vuonna pankki ennustaa hintojen nousevan 4,0 prosenttia.

”Korkotason nousu painaa edelleen markkinaa, ja kuluttajien asunnonostoaikeet ovat poikkeuksellisen matalat. Siksi odotamme käytettyjen asuntojen hintojen laskevan edelleen hieman. Hyvä työllisyystilanne tukee asuntomarkkinan vakautta. Pakkomyyntien määrä ei näyttäisi kasvavan merkittävästi, joten suuremmat muutokset hintatasossa näyttävät epätodennäköisiltä”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Asuntosijoittajille markkina on muuttunut huomattavasti. Uudistuotantoa valmistuu paljon, ja vuokra-asuntojen tarjonta kasvaa. Korkojen nousu nostaa myös asuntosijoittamisen tuottovaadetta, ja vastikkeiden nousu heikentää kannattavuutta. Suurimpia riskejä ottaneiden sijoittajien täytyy realisoida sijoituksiaan.

Uusien asuntojen kauppa on käynyt erittäin tahmeasti. Uudiskohteissa myyntihinnat on saatettu pitää nimellisesti ennallaan, mutta kauppaa on vauhditettu tarjoamalla alennuksena esimerkiksi vuoden maksuttomat vastikkeet.

”Vaisu kysyntä, kohonneet rakennuskustannukset ja korkojen nousu sysäävät asuntorakentamisen selvään alamäkeen loppuvuonna. Myymättömien uusien asuntojen varanto nousee tilapäisesti, ja rakennusyhtiöt pyrkivät selviytymään minimitappioin hiljaisen ajanjakson yli. Patoutuneen kysynnän purkautuminen kääntää uudistuotannon vähitellen nousuun myöhemmin ensi vuonna”, sanoo Kuoppamäki.

Asuntokauppa elpyy ensi vuonna nopeasti

Asuntovelallisten katse on ollut koko kuluvan vuoden kiinnittynyt korkoihin. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Euroopan keskuspankki voisi laskea ohjauskorkoa vuoden päästä kesällä. Toistaiseksi EKP:n johto puhuu kireän rahapolitiikan tarpeesta, mutta inflaation laskiessa äänensävy muuttuu. Tulevana syksynä markkinoita voidaan vähitellen valmistella korkojen laskun mahdollisuuteen.

Euriborit voivat rahapolitiikan muutosta ennakoidessaan laskea jo 2023 loppupuolella. Korkojen lasku helpottaisi velallisten tilannetta ja tukisi asuntomarkkinaa 2024.

”Asuntovelallisen tunnelin päässä näyttäisi jo pilkottavan etäisiä valonpilkahduksia. Tänä vuonna viitekoron tarkistukset kuitenkin vielä nostavat monien suomalaisten korkotaakkaa merkittävästi. Samalla asuntolainojen verovähennysoikeus on poistettu kokonaan, joten korkojen nousu puraisee tänä kesänä täydellä voimalla”, toteaa Kuoppamäki.

Lähde: Danske Bank

Jätä kommentti