Espooseen valmistui ennätysmäärä asuntoja vuonna 2022

Espoossa valmistui vuonna 2022 asuntoja jälleen uusi ennätys 5 625 asuntoa. Se on enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja enemmän kuin vuosi sitten (5 465 asuntoa).

Uusia asuntoja aloitettiin 3 983 asuntoa, mikä on selvästi vähemmän kuin kahtena edellisenä vuonna, jolloin aloitettiin yli 6 000 asuntoa vuodessa.

Myös myönnettyjen rakennuslupien määrä 5 060 uudelle asunnolle pieneni verrattuna kahteen edelliseen vuoteen.

”Vaikka alkaneiden asuntojen määrä pieneni yhdellä kolmasosalla, asuntoja aloitettiin siitä huolimatta reilusti yli tavoitteen. Aloitusluvut vaihtelivat kuukausittain paljon. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla asuntoaloitusten määrä oli kuitenkin lähes kaksinkertainen vuoden jälkimmäiseen puoliskoon verrattuna”, toteaa asuntopäällikkö Anne Savolainen.

Valmistuneiden asuntojen määrä ylitti selvästi Espoon vuotuisen asuntotuotantotavoitteen (3 300 asuntoa).  Asuntotuotantotavoitteet määritellään valtion ja kuntien yhteisessä maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksessa. Nykyinen MAL-sopimus on voimassa 2020–2031. Espoo kuuluu 14 kunnan kanssa Helsingin seudun MAL-sopimukseen.

Valmistuneista asunnoista pientaloissa sijaitsi 1 025 asuntoa, joista kolme neljäsosaa oli omakotitaloja. Alkaneista asunnoista 732 oli pientaloasuntoja. Valmistuneista vapaarahoitteisista kerrostaloasunnoista kaksi kolmasosaa sijaitsi koko talon vuokrakohteissa.

”Espoon rakennusvalvonta on myöntänyt selvästi eniten omakoti- ja paritalojen rakennuslupia Suomessa. Noin joka kymmenes omakoti- tai paritaloasunto rakennetaan Espooseen”, kertoo ympäristö- ja rakennusvalvontakeskuksen johtaja Pasi Timo.

Pääosa asunnoista raiteiden varrella

Suurin osa uusista asunnoista valmistui Niittykumpuun, Perkkaalle, Suvelaan, Espoonlahden keskukseen ja Finnooseen. Uusia asuntokohteita aloitettiin eniten Finnoossa, Suurpellossa ja Niittykummussa.

Valtion tukemat vuokra- ja asumisoikeusasunnot

ARA-vuokra-asuntoja valmistui 954, mikä ylitti tavoitteen (660 asuntoa). Yli puolet valmistuneista ARA-vuokra-asunnoista oli Espoon Asunnot Oy:n kohteissa. Asumisoikeusasuntoja valmistui 188 ja lyhyen korkotuen asuntoja 61. Lisäksi Suurpeltoon valmistui Espoon ensimmäinen takauslainalla toteutettu osaomistuskohde (91 asuntoa).

ARA-vuokra-asuntoja aloitettiin 512 asunnon verran. Näistä Espoon Asunnot Oy:n asuntoja oli 300. Asumisoikeusasuntoja aloitettiin 88 ja lyhyen korkotuen ARA-vuokra-asuntoja 46.

Lähteet: Espoon Kaupunki & STT
Kuva: Noora Nilsén


Muita aiheita muulta:
Lainaa netistä

Yksi kommentti artikkeliin ”Espooseen valmistui ennätysmäärä asuntoja vuonna 2022”

Jätä kommentti