Asuntojen ja kiinteistöjen mediaani omistusaika myynnin hetkellä on jo yli kahdeksan vuotta, käy ilmi Kiinteistömaailman laajasta selvityksestä. ”Jälleen uusi konkreettinen luku kuvaamaan asunnonvaihdon patoumaa Suomessa”, toteaa Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Mika Laurikainen.
Keskimääräinen asuntojen ja kiinteistöjen omistusaika ennen myyntiä on noussut Suomessa jo lähes 12 vuoteen. Vuosina 2018 – 2021 kaikkien Kiinteistömaailman välittämien kohteiden keskimääräinen omistusaika ennen myyntiä oli 10,6 – 10,7 vuotta, mutta viimeisen kolmen vuoden aikana omistusajan kesto on vaiheittain noussut. Nyt se on jo 11,8 vuotta. Keskimääräistä omistusaikaa nostaa kuitenkin joidenkin perheiden todella pitkä, jopa vuosikymmenten asumisaika samassa kodissa. Siksi vaihdon väliä kuvaamaan parempi on mediaani eli keskimääräisin aika, jonka asunnot ovat olleet myyjänsä omistuksessa ennen myyntiä. Tämä pitkään 7 vuodessa pysytellyt luku on noussut alkuvuoden asunto- ja kiinteistökaupoissa jo yli 8 vuoteen.
”Yksi vuosi voi äkkipäätään tuntua pieneltä pidentymältä, mutta kun tarkemmin ajattelee, se on paljon – 14 prosenttia lisää aikaa. Jokainen voi kuvitella, mitä yksi lykätty vuosi tarkoittaa perheessä, jossa kouluikään tullut lapsi haluaisi oman huoneen. Tai kun olisi vahva tarve saada yhden osoitteen sijaan kaksi”, Laurikainen pohtii.
Tavallisin hetki myydä asunto ei olekaan verovapauden astuttua voimaan
Toinen usein viljelty myytti on suomalaisten halu myydä asunto, kun 2 vuoden asumisaika asunnossa täyttyy – eli kun myynnin luovutusvoiton saa verovapaana.
Vaikka mediaani omistusaika onkin nyt 8 vuotta, on yksittäisistä vuosista tyypillisintä myydä asunto heti saantoa seuraavana vuonna. Hiukan alle kymmenen prosenttia asunnoista tulee uudelleen myyntiin vuoden kuluttua. Tätä lukua tosin nostavat esimerkiksi perinnöksi saadut asunnot.
Verovapaus toisen vuoden jälkeen tekee hienoisen kasvun kauppamääriin, ja erityisesti näin tapahtui vuosina 2021 ja 2022.
”Asuntojen tavanomaista voimakkaampi hinnannousu vuonna 2021 innosti ihmisiä myymään 2-3 vuotta omistuksessa olleita asuntojaan vuosina 2021 ja 2022 jossain määrin enemmän, kuin tuossa kohdin tyypillisesti myydään. Siinä missä tavallisesti noin 7,5% kaikista myynnissä olevista asunnoista oli omistettu myyntihetkellä 3 vuotta, oli vuonna 2021 näitä asuntoja 8,1% ja vuonna 2022 jopa 8,9%”, Laurikainen mainitsee.
”Liikahdus prosenttiosuuksissa kielii siitä, että yksittäiset ihmiset halusivat hyödyntää asunnon poikkeuksellisen ison arvonnousun. Ylivoimainen valtaosa ihmisistä omistaa asuntoja kuitenkin pitkäjänteisesti ja tarvelähtöisesti: kolmannen vuoden kohdalla myyviä on jokseenkin saman verran nousevien ja laskevien hintojen aikaan, eikä suuresti enemmän kuin toisen tai neljännen vuoden kohdalla”, Laurikainen tulkitsee tilastoja.
4 – 8 – 16 – omistusaika pidentynyt kautta linjan
Kiinteistömaailman lähes 70 000 kauppaa kattava aineisto kertoo, että keskimääräinen asunnon tai kiinteistön asumisaika on pidentynyt kaikissa neljänneksissä: nopeimmin kotia vaihtavassa neljänneksessä, toiseksi nopeimmin vaihtavassa neljänneksessä ja keskimääräistä harvemmin kotia vaihtavassa neljänneksessä.
Vuosina 2018-2023
- nopeimmin vaihtavaan neljännekseen pääsi, jos myi asunnon tai kiinteistön enintään kolmen vuoden kuluttua ostosta. Tänä vuonna tähän neljännekseen pääsevät vielä neljännenkin vuosipäivän täytyttyä asuntoa vaihtavat.
- toiseksi nopeimmin vaihtavaan neljännekseen (eli nopeampaan puolikkaaseen) pääsi, jos myi asunnon tai kiinteistön 7 vuoden kuluttua ostosta. Tänä vuonna kahdeksannen vuodenkin jälkeen asuntoa vaihtava pääsee tähän porukkaan.
- kolmanneksi nopeimmin vaihtavaan neljännekseen pääsi, jos myi asunnon tai kiinteistön 14 vuoden kohdalla. Tänä vuonna riitti, että asunnon myi 16 vuoden jälkeen.
- neljännessä neljänneksessä ovat myyjät, joiden myyntiväli on tätäkin pidempi.
”Asunnon vaihdon sykli on pidentynyt kaikissa ryhmissä, ei esimerkiksi vain heidän keskuudessaan, jotka ostivat asunnon hintahuipun aikaan, eivät siksi haluaisi myydä nyt. Odottavaa tarvetta kodinvaihdolle on laajasti”, sanoo Laurikainen.
Kiinteistömaailma on kiinteistönvälityspalveluita Suomessa ja Baltian maissa tarjoava yritys. Suomessa Kiinteistömaailma on maan suurin kiinteistönvälitysketju, jossa työskentelee yli 500 asuntokaupan ammattilaista reilussa sadassa yrittäjävetoisessa asuntomyymälässä ympäri Suomen. Yritys perustettiin vuonna 1990. Baltian maissa (Viro, Latvia, Liettua) Kiinteistömaailma toimii Ober-Haus -brändillä. Kiinteistömaailma osti Ober-Hausin liiketoiminnan vuonna 2021.
11 kommenttia artikkeliin ”Kiinteistömaailma: Laaja selvitys suomalaisten asunnonvaihtotahdista: Seitsemän vuoden myytti murtui”