Näin varaudut kesän ukkosiin

Kesän ukkoset voivat aiheuttaa merkittäviä vahinkoja kodinkoneille ja sähkölaitteille. Kun lähdet kotiin tai mökille kesäksi, on hyvä irrottaa kaikkien sähkölaitteiden virtajohdot pistorasioista. Ifin vahinkotilastot osoittavat, että ukkoset aiheuttavat vuosittain satoja vahinkoja, joista yleisimpiä ovat kodinkoneiden rikkoutumiset.

Kovia ukkosia esiintyy yleensä hellejaksojen lopulla. Viime kesänä eniten vahinkoa aiheutti Sylvia-myrsky, joka pyyhkäisi Suomen yli elokuun alussa. Yleisimpiä ukkosvahinkoja ovat virtapiikkien aiheuttamat kodinkoneiden rikkoutumiset, kaatuneiden puiden vauriot rakennuksille ja autoille sekä salamasta tai ylijännitteestä syttyneet tulipalot.

Valmistele ajoissa piha myrskyyn

Pihan valmistelu ukkosmyrskyihin kannattaa aloittaa hyvän sään aikana. Arvioi puiden kunto ja kaada huonokuntoiset puut, jotka voivat kaatua rakennusten, sähkölinjojen tai parkkipaikan päälle. Tämä voi ehkäistä suuria vahinkoja, joita kaatuvat puut voivat aiheuttaa.

Kiinnitä trampoliinit ja aurinkovarjot kunnolla, sillä kova puuskittainen tuuli voi ilmestyä yllättäen. Myös sadevesikaivojen ja -kourujen tarkastus on hyvä tehdä ennen loman alkamista, jotta vesi pääsee virtaamaan normaalisti rankkasateella.

Irrota sähkölaitteiden virtajohdot, kun olet poissa

Sähkölaitteet ovat herkkiä ukkosen aiheuttamille virtapiikeille. Näiden laitteiden virtajohdot kannattaa irrottaa ukkosen ajaksi. Ifin tilastojen mukaan eniten korvataan rikkoutuneita televisioita, muuta elektroniikkaa sekä jääkaappeja.

Ukkosella vioittuneet sähkölaitteet voivat aiheuttaa myös tulipaloja. Laitteista, joita ei ole välttämätöntä pitää päällä, kannattaa virtajohdot irrottaa ennakoivasti, erityisesti kun olet poissa kotoa pidemmän aikaa. Sähköisiä kulkuvälineitä, kuten sähköskuutteja, ei tule ladata ukkosella.

Näin vakuutukset korvaavat myrskytuhoja

Vakuutukset korvaavat hyvin erilaisia myrskytuhoja. Ifissä luonnonilmiöiden aiheuttamat tuhot kuuluvat kaikkiin koti- ja mökkivakuutuksiin. Myrskyn kriteeriksi riittää voimakas tuuli vahinkopaikalla. Vakuutus korvaa esimerkiksi myrskyn kaataman puun rakennukselle tekemät vauriot ja suoran salamaniskun aiheuttamat vahingot.

Laajasta koti- ja mökkivakuutuksesta korvataan myös sähkölaitteiden rikkoutuminen salaman aiheuttaman ylijännitteen vuoksi sekä myrskyn aiheuttaman sähkökatkon sulattamat pakasteet. Auton vaurioituminen korvataan täyskaskovakuutuksesta, ja luonnonilmiöistä johtuvat vahingot eivät alenna kaskovakuutuksen bonusta.

Varaudu näin, kun on ennustettu ukkosta:

  1. Lataa älypuhelin sähkökatkon varalta hyvissä ajoin.
  2. Vie pihalla oleva irtaimisto suojaan ja sido trampoliini ja kevyet katokset hyvin kiinni.
  3. Siirrä ajoneuvot riittävän etäälle mahdollisesti kaatuvista puista.
  4. Irrota virtapiikeille herkkien sähkölaitteiden virtajohdot pistorasioista.
  5. Älä lataa sähköisiä kulkuvälineitä, kuten sähköskuutteja, ukkosella.
  6. Tarkista, että veneesi on kiinnitetty huolellisesti ja huomioi kiinnitysköysien pituudessa myrskyllä tapahtuva vedenpinnan vaihtelu.
  7. Pysyttele ukkosella poissa vesiltä ja sulje rakennusten ovet ja ikkunat.

Näillä vinkeillä voit varautua kesän ukkosiin ja minimoida niistä aiheutuvat vahingot. Huolellinen valmistautuminen ja oikeat toimenpiteet voivat säästää paljon aikaa, vaivaa ja rahaa.

Jätä kommentti