Onko kotona liian hidas netti? – Testaa se kätevästi ja nopeasti verkossa

 Internetin nopeus on tärkeä osa nykypäivän elämää. Se vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti voit ladata tietoja, streamata videoita ja pelata pelejä. Jos olet epävarma, että onko sinulla kotona hidas netti, voit helposti testata sen.

Mitä on internetin nopeustesti?

Internetin nopeustesti eli speed test on verkossa toimiva työkalu, joka mittaa tietokoneesi yhteyden nopeuden. Testi mittaa sekä lataus- että lähetysnopeuden sekä viiveen. Latausnopeus kertoo, kuinka nopeasti tietoja voi ladata internetistä laitteellesi, ja lähetysnopeus, kuinka nopeasti laitteesi voi lähettää tietoja internetiin. Viive eli latenssi kuvaa tiedonsiirron viivettä.

Miten internetin nopeustesti toimii?

Nopeustesti lähettää useita pieniä tietopaketteja verkkoon ja mittaa, kuinka kauan niiden kulkemiseen kestää. Pakettien määrä ja koko määrittävät testin tarkkuuden. Yleensä nopeustesti kestää noin minuutin.

Miten valita oikea nopeustesti?

Internetistä löytyy lukuisia erilaisia nopeustestejä. Monet nopeustestit ovat ilmaisia ja helppokäyttöisiä. On kuitenkin tärkeää valita luotettava testi, joka antaa tarkat tulokset.

Luotettavia nopeustesteja ovat muun muassa:

Näin testaat netin nopeuden

 1. Valitse haluamasi nopeustesti.
 2. Avaa nopeustestin verkkosivusto.
 3. Seuraa ohjeita.

Jos käytät tietokonetta

 • Liitä tietokone suoraan modeemiin Ethernet-kaapelilla.
 • Sulje muut yhteyttä kuormittavat sovellukset ja laitteet nopeustestin ajaksi.

Jos käytät mobiililaitetta

 • Varmista, että laitteesi on yhteydessä vahvaan verkkoon.
 • Sulje muut yhteyttä kuormittavat sovellukset ja laitteet nopeustestin ajaksi.

Mitä nopeustestin tulokset kertovat?

Nopeustestin tulokset ilmoitetaan bitteinä sekunnissa (bit/s). Yleensä nopeudet ilmoitetaan megabitteinä sekunnissa (Mbit/s) tai gigabitteinä sekunnissa (Gbit/s).

Latausnopeus

Latausnopeus kertoo, kuinka nopeasti tietoja voi ladata internetistä laitteellesi. Latausnopeus on tärkeä esimerkiksi videoiden streamaamiseen, peleihin ja tiedostojen lataamiseen.

Lähetysnopeus

Lähetysnopeus kertoo, kuinka nopeasti laitteesi voi lähettää tietoja internetiin. Lähetysnopeus on tärkeä esimerkiksi videoiden lähettämiseen, pelaamiseen verkossa ja tiedostojen jakamiseen.

Viive

Viive eli latenssi kuvaa tiedonsiirron viivettä. Viive on tärkeä esimerkiksi pelaamiseen ja reaaliaikaisiin sovelluksiin.

Mikä on hyvä netin nopeus?

Hyvä netin nopeus riippuu käyttötarpeistasi. Jos käytät internetiä vain perustehtäviin, kuten verkkoselailuun, sähköpostin käyttöön ja sosiaalisen median selaamiseen, riittää usein 50 Mbit/s tai jopa alle. Jos käytät internetiä enemmän, esimerkiksi videoiden streamaamiseen, peleihin tai tiedostojen lataamiseen, tarvitset nopeamman yhteyden.

Suomessa yleisimmät netin nopeudet

Suomessa yleisimmät netin nopeudet ovat:

 • 100 Mbit/s
 • 200 Mbit/s
 • 500 Mbit/s
 • 1 Gbit/s

DNA nopeustesti on hyvä työkalu verkossa, jolla voit testata verkon nopeutta nopeasti ja kätevästi. Löydät nopeustesti dna osoitteesta: dna.fi/liittymat-ja-palvelut/netti/nopeustesti

Lue myös: Valokuitu netti aihe vertaaliittymat.fi sivustolla.

Jätä kommentti