Tutki kiinteistösi tietoja kotisohvalla – kiinteistöjen käyttöoikeudet ja rajoitukset nyt maksutta

Syysiltojen pimentyessä voi istahtaa tutkailemaan Maanmittauslaitoksen asiointipalvelusta oman kiinteistösi tietoja. Saattaa vaikka paljastua, että mökkisi alueella on luonnonmuistomerkki.

Kiinteistön omistajat näkevät nyt Maanmittauslaitoksen sähköisestä asiointipalvelusta omiin kiinteistöihinsä kohdistuvat käyttöoikeudet ja rajoitukset maksutta. Omistajat ja perikunnat ovat yleensä hyvin tietoisia venepaikoista ja muista kiinteistön omistukseen kuuluvista käyttöoikeuksista, mutta yllätyksiäkin voi löytyä.

Käyttöoikeudet ja rajoitukset kiinteistöillä monenkirjavia

Käyttöoikeudet voivat koskea esimerkiksi tien käyttämistä tai yhteisen alueen hyödyntämistä.

– Kiinteistön omistajana voit hyödyntää näitä oikeuksia. Osa oikeuksista tosin on hyvin vanhaa perua ja niiden merkitys on nykypäivänä hävinnyt, sanoo Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Outi Peltola.

Poistuneita historiallisia merkintöjä ovat esimerkiksi pellavanlikopaikat ja karjanajo-oikeudet. Historia näkyy kuitenkin palvelussa esimerkiksi puhelinjohdon pitäminen merkintänä.

Kiinteistöjä voivat koskea myös erilaiset rajoitukset, joista omistajan on syytä olla tietoinen. Kiinteistöllä voi olla sopimus toisen osapuolen kanssa kiinteistön hallinnasta tai vuokraoikeus, jolla sijaitsee vuokralaisia.

– Tieoikeudet voivat nimestä huolimatta rajoittaa kiinteistön käyttöä, sillä kiinteistöllä sijaitseva tie voi olla myös muiden kiinteistöjen käytössä. Näitä kaikkia oman kiinteistön tietoja voi tutkailla kartasta asiointipalvelussa, Peltola kertoo.

Asiointipalvelusta voi ladata myös kirjaamisasioiden päätösasiakirjat

Asiointipalvelun uudessa versiossa on nyt myös mahdollisuus ladata kirjaamisasioiden päätösasiakirjoja. Lainhuutoon, kiinnitykseen tai erityiseen oikeuteen liittyvää rekisteröintiä koskevat tiedot näytetään asiointipalvelun aloitusnäkymässä. Päätösasiakirja tulee ladattavaksi päätöstä seuraavana päivänä ja on ladattavissa kuuden kuukauden ajan.

Kirjaudu asiointipalveluun ja katso mitä tietoja omista kiinteistöistäsi löytyy:

Lähde: Maanmittauslaitos


Muuta mielenkiintoista luettavaa

PC-pelit: Viihdettä ja haastetta

PC pelit tarjoavat laajan valikoiman viihdettä ja haastetta pelaajille ympäri maailman. Ne kattavat monipuolisia genrejä, kuten toimintaa, seikkailua, strategiaa ja roolipelejä. PC- pelaaminen mahdollistaa myös moninpelikokemukset ystävien kanssa verkossa. Pelit tarjoavat paitsi hienoja tarinoita ja grafiikkaa myös mahdollisuuden kehittää ongelmanratkaisutaitoja ja tiimityötä. Ne ovatkin vakiintunut osa nykyaikaista viihdemaailmaa ja tarjoavat loputtomasti elämyksiä pelaajille.

Pelihahmot: Tarinoidensankarit

Pelihahmot ovat videopelien sielu, tuoden tarinat ja seikkailut eloon. Nämä hahmot voivat olla sankareita, antisankareita tai monimutkaisia hahmoja, jotka herättävät tunteita pelaajissa. Heidän persoonallisuutensa, ulkonäkönsä ja taitonsa luovat yhteyden pelaajiin, syventäen pelikokemusta. Pelihahmot voivat toimia inspiraationa ja opettaa arvokkaita elämänopetuksia. Niinpä he ovat olennainen osa videopelien vetovoimaa ja merkitystä pelaajille.

Garmin älykello käteen ja kohti parempaa hyvinvointia

Garmin on esitellyt uuden vivoactive 5 -älykellon vanhamman Garmin vivoactive 4 tilalle. Uudessa Garmin vivoactive 5 mallissa on kirkas AMOLED-kosketusnäyttö. Kohtuuhintaisessa, jokapäiväiseen käyttöön tarkoitetussa laitteessa on laaja valikoima hyvinvoinnin seurantaominaisuuksia. vívoactive 5 auttaa ymmärtämään kehoa paremmin, neuvoo aktiivisempaan elämään ja tukee kuntoilutavoitteiden saavuttamisessa

Jätä kommentti